Baby recepten Rapley

Eten geven à la Rapley

IMG_73612

Vanaf het moment dat je kindje vaste voeding gaat eten zijn er  twee verschillende methodes om dit aan te bieden. Gepureerd (geprakt) of via de Rapley Methode.  Een mix van beide is ook mogelijk. Letterlijk betekent dit uit het vuistje eten of eten geven à la Rapley.

Vanaf het moment dat je kindje vaste voeding gaat eten zijn er  twee verschillende methodes om dit aan te bieden. Gepureerd (geprakt) of via de Rapley Methode. Letterlijk betekent dit uit het vuistje eten of eten  geven à la Rapley

Vanaf 4 of 6 maanden mag een baby bijvoeding gaan krijgen, maar het is aan de moeder om te bepalen wanneer het kindje er klaar voor is. Wij zijn met 5 maanden serieus met bijvoeding begonnen omdat melk alleen niet meer voorzag in zijn eetbehoefte. Was ik het begin nog van het pureren, al snel zag ik dat Rapley ook wel eens handig zou kunnen zijn.

De Rapley methode houdt in dat je het eerste half jaar uitsluitend borst/flesvoeding geeft en daarna gelijk vast voedsel aanbiedt. De zes maanden grens is natuurlijk niet heilig. Je baby moet in ieder geval zelfstandig kunnen zitten in een kinderstoel. Je kindje leert via de Rapley methode de texturen van het voedsel kennen. Je kindje eten geven via de Rapley methode betekent dat de baby niet altijd gepureerd of geprakt eten krijgt. In plaats van broccoli te pureren geef je je baby een stukje gestoomde broccili uit het vuistje of je biedt hem bijvoorbeeld geschilde stukjes appel aan. Zo kan hij zelf onderzoeken wat hij met het eten doet. De baby bepaalt hoeveel hij eet, en zo kan hij spelenderwijs eten ontdekken. Het kan zijn dat een baby gaat kokhalzen tijdens het eten. Het ziet er vaak erger uit dan het is, maar toch vind ik het eng. Vandaar dat wij later zijn gestart met deze methode. Laat je baby nooit alleen met eten!

Onze zoon krijgt flesvoeding omdat helaas borstvoeding niet is gelukt. Na 5 maanden heeft hij voor het eerst wortel en banaan gegeten. Eerder dan de Rapley methode aangeeft. Mijn zoon had duidelijk eerder bijvoeding nodig, en de banaan en groenten gingen dan ook heerlijk op. Wij hebben toch de eerste maanden geprakt eten gegeven. Op het moment dat ik vond dat hij er klaar voor was zijn we met Rapley begonnen. Fruit zoals banaan, appel en mango worden met de handjes gegeten, en groente zoals broccoli en aardappelen gaan ook prima uit het vuistje. Nu ben ik niet een gehele Rapley moeder want mini man vind een geprakte hap soms net zo lekker. Pas sinds 9 maanden geven we meer en meer uit het vuistje te eten. Onze zoon is ook gek op rommel maken, en dol op gezellig mee eten. Hij geniet van het zelf eten, en is zo trots als een pauw dat hij net als papa en mama kan eten.

Onderstaande video laat zien hoe leuk rapley ook kan zijn

Let goed op en kijk of je baby er aan toe is. Ik heb gemerkt dat mijn zoon er bij 6 maanden echt niet aan toe was. De keukenvloer zat onder en hij weigerde uit het vuistje te eten. Nu 21 maanden en hij eet alles lekker zelf. Havermout, yoghurt en pap kan natuurlijk gewoon met de lepel.

Gebruik het bijvoedingsschema om te bepalen wat je aanbiedt.(Gebruik het voedsel introductieschema van Borstvoeding.com). Geef je kindje geen groente of fruit die niet geschikt zijn voor zijn leeftijd. Met de Rapley methode worden de keukentafel en de baby zelf vies. Zelf eten met de Rapley methode betekent dat je kindje het voedsel zal ontdekken, maar dat je ook wat meer je kindje zal moeten omkleden. Kleding is zo vies en je wasmachine maakt overuren. Je kunt het een beetje beperken met mouwslabbetjes, en iets meer stofzuigen en dweilen. Wij zijn uiteindelijk half om half gaan doen. De ene keer geprakt en de andere keer uit het vuistje.

Nadelen

Je baby kan zich makkelijk verslikken. Als hij zich verslikt,  gaat hij hierdoor kokhalzen. Dit effect heeft mij doen wachten met uit het vuistje eten totdat hij echt goed kon kauwen. Vanaf 9 maanden was dit een mogelijkheid voor mini man.

Het kan een vieze boel worden doordat eten op de grond beland. Advies, neem een kleed of een stuk plastic onder de kinderstoel. Of neem een hond! Nooit meer eten op de grond.

Voordelen

Kinderen die met hun voedsel hebben kunnen experimenteren , kunnen later een eventuele betere smaak ontwikkelen.

Je kind traint zijn mondspieren door het vele kauwen.

Sommige kinderen bepalen zelf wanneer ze klaar zijn met eten.

Ik ben duidelijk niet een gehele rapley moeder. Met sommige standpunten ben ik het niet eens, en met andere weer wel. Ik heb mijn eigen draai aan deze methode gegeven. Mijn zoon geeft duidelijk aan dat hij een geprakte maaltijd ook prima vind. En ik ga hem niet dwingen om het uit het vuistje te eten. Voeding is voor hem belangrijk en hij geniet van zijn eten. Dus probeer het , maar geef je eigen draai er aan.

Mocht je interesse hebben in deze methode, dan kun je meer informatie lezen op de website borstvoeding.com.

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.